Slachtoffers

Ben je kind van een narcistische ouder of woon je al langer samen met iemand met een narcistische persoonlijkheid stoornis dan is de kans groot dat je totaal jezelf bent kwijtgeraakt. Omdat de narcist zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn is deze pagina bedoeld voor zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers. Echter we spreken op deze site grotendeels van een “hij” voor het gemak. Op deze pagina wordt ook even een narcistische moeder als voorbeeld genomen. De opzet van deze site is om je bij te kunnen staan in je herstel van narcistisch misbruik. Wil je binnenkort echter actief geholpen worden door mij, (de schrijfster en ontwikkelaar van deze website) kijk dan onder de kopjes “over” en “werk aan jezelf”.


Herstel van narcistisch misbruik.

Hoe krijg je je leven weer op de rit? De vraag is vooral hoe word ik weer totaal mijzelf, hoe krijg ik mijn eigenwaarde terug en hoe leer ik weer vertrouwen hebben in mijzelf en mijn omgeving? Vergeet niet dat je vertrouwde omgeving ook veel schade heeft aangericht in jouw vertrouwen in hen. Vaak hebben je beste vrienden en soms familie je laten vallen omdat de narcist ze een rad voor ogen heeft weten te draaien en helaas, ze geloofden de narcist en niet jou. Zelfs niet als je familie bent! Na een relatie met een narcist ben je vaak alles en iedereen kwijt geraakt en moet je helemaal alleen je eigen leven weer opbouwen. Omdat je eigenwaarde zo ver gedaald is durf je niet snel van baan te veranderen of nieuwe stappen te ondernemen, nieuwe hobby’s aan te gaan omdat je het gevoel hebt niet geaccepteerd te worden. Je voelt jezelf minderwaardig en angstig door de ervaringen met de narcist en zijn invloedrijke macht op jou en jouw omgeving.

Kom helemaal tot rust.

In eerste instantie heeft het leven met een narcist al je energie opgeslokt. Erger nog, wanneer je eindelijk de knoop hebt doorgehakt ben je nog niet van hem af. Veel narcisten zijn zo beledigd dat je hen aan de kant hebt gezet dat ze je gaan stalken. Ze blijven aan je trekken, aantrekken, afstoten, aantrekken, afstoten. Ze zijn hun voedingsbron kwijt, ze hebben jou nodig voor narcistische voeding, iemand om energie te “tanken”, voor hen is dat levensbedreigend als die energievoorraad ineens dreigt weg te vallen. Ze gaan je op alle mogelijke manieren proberen terug te winnen. Ze zullen op je in proberen te praten met de liefste woordjes ooit, ze zullen de gekste capriolen uithalen om je opnieuw in hun macht te krijgen. Je gaat op zijn minst weer twijfelen, heb ik het dan toch verkeerd gezien? Hij is dol op mij, hij kan niet zonder mij! Wanneer je ego zo wordt gestreeld ben je al snel geneigd het opnieuw te proberen. Doe het niet! De hel waar je in terecht komt zal nog zwarter zijn dan de vorige keer dat je bij hem was. Jij verdient een nieuwe kans, hij niet, ook al weet hij jou daar bijna van te overtuigen door zijn zogenaamde nieuwe inzichten en spijtbetuiging. Trap er niet in! Maar neem een nieuw telefoonnummer, nieuw e-mailadres, wis al het oude uit en zorg dat hij je niet kan traceren. Je zult het nodig hebben om helemaal tot rust te komen, niet alleen je lichaam is uitgeput maar alles in jou schreeuwt om rust. Vaak merk je dat je een burn-out hebt wanneer je eindelijk op jezelf woont. Je hebt n.l. lange tijd op je adrenaline geleefd, je hebt alles ingezet om te overleven.


Nieuwe energie tanken.

Nu is het tijd om echt bij te tanken. Alles aan de kant en ontspan, ontspan, ontspan. Doe niets, zo min mogelijk. Word stil of zet een geleidemeditatie op met adem, ontspanning, en visualisatie-oefeningen. Ga in gedachten naar de mooiste vakantieplek op aarde, zie het voor je, geniet van de beelden, roep het gevoel er bij op en ontspan al je spieren heel bewust. Luister naar de natuurgeluiden of zachte muziek op de achtergrond, en vooral voel wat het met je doet. Je zal merken dat de spanning in je lijf gaat verdwijnen dat je niet meer zo gespannen en alert bent voortdurend. Wees in gedachten zacht en vriendelijk voor jezelf, voel je hart zachter worden, alles gaat stromen. Door dit soort oefeningen zal je energie weer op gang komen en herprogrammeer je je hele systeem. Je neemt tijd voor jezelf, je zorgt op deze manier liefdevol voor jezelf. Je geeft jezelf positieve aandacht en daardoor ga je merken dat je eigenwaarde en energie zullen toenemen.


Vermijden levert nog meer angst op.

Wanneer je er aan toe bent een nieuw leven op te bouwen zonder narcist dan ben je vaak genoodzaakt die te zoeken buiten de oude vriendenkring omdat die je nu eenmaal hebben laten vallen als een baksteen. Het is dus tijd voor een nieuw leven, nieuwe hobby’s, nieuw werk misschien. Wanneer je dus stappen wilt nemen naar een nieuw leven zal de stem van de angst je terug roepen; “Nee, niet doen je raakt weer teleurgesteld, niet solliciteren, niet die leuke nieuwe hobby aan gaan, ze zullen je uitlachen, misschien vernederen zelfs!” Logisch dat je zo denkt, zo ben je immers jarenlang behandeld. Je verwacht het niet waard te zijn om gewoon deel te kunnen nemen aan het leven zonder veroordeeld of teleurgesteld te worden. Wanneer je luistert naar de stem van je angst en besluit dat wat je leuk leek niet te doen, dan word je angst steeds groter. In dit geval betekent uitstel niet alleen afstel maar ook levert het steeds meer angst op.


Positief zelfbeeld.

Hoe word je zelfbeeld toch iets positiever? De oplossing zit er toch in te DOEN! Maar let op, hele kleine stapjes. Wanneer je je angst uiteindelijk overwint word je zelfbeeld steeds een beetje positiever. Dus ga inderdaad die leuke hobby doen maar doe het in kleine stapjes. Bijvoorbeeld je gaat eerst iets ondernemen wat voor iedereen normaal is maar voor jou een klein beetje angst oplevert. Je gaat voor het eerst alleen naar het stadhuis om je paspoort te verlengen. Je gaat informatie inwinnen bij het plaatselijk reisbureau. Je gaat naar die leuke winkel en vraagt naar een rode jurk. Kortom je gaat weer normale sociale contacten aan in de buitenwereld. Je zal ervaren dat je nog voortdurend met de stem van je ex in je hoofd rondloopt, bij alles wat je deed kreeg je kritiek immers. Daardoor ben je steeds meer dingen gaan vermijden, of hij vond dat hij mee moest omdat je het niet alleen zou kunnen. Zo ben je enorm afhankelijk geworden. Dus is een nieuwe hobby nog een iets te grote stap? Begin met hele kleine stapjes! En dat geldt natuurlijk ook voor kinderen van narcisten. Ze zijn doodsbang om op zichzelf te wonen. Ze konden immers niets volgens hun narcistische ouder(s). Kleine stapjes, doe vooral wat je niet durft maar kleine overzichtelijke stapjes. En voor ieder slachtoffer geldt: beloon je zelf in gedachten, geef jezelf een schouderklopje! Goed gedaan, ik ben trots op mezelf! Wees blij met elk klein stapje in de nieuwe richting, moedig jezelf aan, wees je eigen beste vriend(in). Zo support je jezelf, dit is de eerste stap naar de o zo noodzakelijke zelfliefde. Je bouwt zelf aan je eigenwaarde, je bouwt aan je zelfbeeld, een nieuwe toekomst met een positief zelfbeeld en dus een positief gevoel over jezelf.


Familie.

Familie is een heel moeilijk onderwerp. Stel je voor dat je moeder de narcist is, ze heeft je leven compleet verwoest. Je moet er niet aan denken ooit nog bij haar terug te komen, ze zuigt je leeg, ze zal misschien de eerste 5 minuten aardig doen, maar je dan opnieuw zal ze je een schuldgevoel aan praten. Je bent zo lang niet geweest, wat is er toch met je aan de hand? Gaat het wel goed zo op jezelf? Je kon al nooit… Dat wordt toch niks met jou, of je hebt de verkeerde vriend gekozen, hij is niet goed genoeg, je hebt de verkeerde kleren aan, je haar is niet goed geknipt en ga zo maar door. Heel subtiel, zogenaamd goed bedoeld, geeft ze je weer het gevoel dat je het niet goed doet. Je voelt je weer doodmoe en leeg als je thuis komt. En je deed het allemaal omdat je eigenlijk je vader met zijn te zachte karakter niet wil laten vallen. Hij heeft het ook moeilijk met haar.. Je wilt misschien je broers en zussen die nog thuis wonen niet laten denken dat je ze in de steek laat.


De narcist blijft altijd over je grenzen gaan.

Besef dat de narcist, in dit geval je moeder, altijd over je grenzen zal gaan. Het is eigenlijk zinloos haar een halt toe te roepen, en haar aanspreken op haar gedrag zorgt er voor dat ze of woedend zal zijn, of in de slachtofferrol duikt , en zegt dat jij je dingen verbeeld, dat je het verkeerd ziet. Haar daden zijn goed bedoeld en jij maakt er een drama van! Je bent nog lang niet volwassen, je moet nog heel wat leren, stel je niet zo aan. En net als altijd zal de rest van de familie het niet wagen er iets van te zeggen. Als je pech hebt geven ze je moeder nog gelijk ook.


Wat kan je wel doen?

Je kan in gedachten je eigen grenzen maken. Spreek met jezelf af hoe lang je bij je ouders blijft. Bijvoorbeeld twee uur, van zo laat tot zo laat. Heb alvast een afspraak elders waar je op tijd moet zijn. Laat vervolgens alles wat er gezegd wordt het ene oor in en het andere oor uit gaan. Praat over koetjes en kalfjes, zo min mogelijk over je werkelijke leven. Zo hou je afstand, trek je niets van wat er gezegd wordt, persoonlijk aan. Doe in gedachten alsof het over iemand anders gaat. Zie je ouders als vreemden, het zijn zomaar mensen waarbij je even koffie gaat drinken. Laat je niet verleiden tot afspraken. Bijvoorbeeld volgende week is je zus jarig en je word van zo laat tot zo laat verwacht. Je geeft aan dat je in je agenda gaat kijken of het uitkomt en dat je er op terug komt. Recht letterlijk je rug, je lichaamshouding is belangrijk. Zoek maar eens op hoe je met lichaamstaal dingen duidelijk kan maken. Het helpt echt! Vooral met narcisten die over je grenzen willen gaan. Je moeder is gewend dat je in elkaar kruipt als je probeert onder haar dwang uit te komen. Je lichaam zegt dan iets anders dan wat er uit je mond komt. Wees je daar van bewust, leer dus niet alleen met woorden maar ook met lichaamstaal duidelijk te zijn. Straal het uit, hou je eigen grenzen in gedachten, het is nu tijd, ik ga nu weg, gelukkig heb je nog een afspraak waar je op tijd moet zijn.


Broer of zus is een narcist.

Narcisme zit duidelijk in de familie, sommige familieleden hebben het wel en anderen niet. Stel je hebt een zus die narcistisch is. Ze is dan extreem jaloers op haar omgeving. Ze voelt zich altijd te kort gedaan, en niet gezien. Al deze nare intense gevoelens houdt ze voor zich zelf. Het is bijvoorbeeld voorgekomen dat een 7 jarig narcistisch kind zo intens jaloers is op haar 5 jarige zusje dat ze haar zusje vraagt of ze het durft om een lucifer onder de keukengordijnen te houden, op het moment dat de ouders even niet thuis zijn. Omdat het jongere zusje door de narcistische vader gehaat is, weet het narcistische zusje van 7 jaar dat het jongste kind altijd de schuld zal krijgen. En ze zelf dus geen gevaar loopt straf te krijgen. Je vraagt je dan af: hoe kan het dat een 7 jarig narcistisch kind jaloers is op een zusje dat gehaat wordt? Dat lijkt totaal onlogisch, maar zo gevaarlijk is de jaloezie van het narcistische kind, dit gaat zo ver dat het niet te bevatten is. Uitleg: Het 7 jarige kind is een kind dat geen aandacht kreeg, en is dus zelfs jaloers op haar jongere zusje dat wel, ( slechts negatieve) aandacht kreeg. Overigens was in dit voorbeeld het jonge zusje gelukkig verstandig genoeg om de gordijnen niet in brand te steken. Wanneer beide zussen boven de 50 jaar zijn weet de narcistische zus nog steeds de familie zo te manipuleren dat ze het voor elkaar kreeg een breuk te veroorzaken tussen hun oudste zus, die in korte tijd zou komen te overlijden, en de jongste zus die veel van haar oudste zus hield. Triest dat de jaloezie van de narcistische zus geen grenzen kent, en ze iedereen en alles er van weet te overtuigen dat de jongste zus iets vreselijks heeft gedaan, een totale leugen! Dit weet ze heel gewiekst te doen, door een perfect toneelstuk op te voeren van vrouwelijk narcisme. Ze bedoelt het allemaal zo goed, ze is het grote slachtoffer en de vermoorde onschuld. Met het resultaat dat de hele familie de jongste zus de rug toe keert, en de narcistische zus in haar vuistje lacht. Ze is waarschijnlijk erg trots op haar “slimheid”.

Breken met je familie.

Soms is het wel nodig te breken met je familie, bijvoorbeeld je narcistische moeder. Je word letterlijk ziek bij de gedachten naar haar toe te moeten. Het maakt natuurlijk veel uit of je nog broers en zussen thuis hebt en hoe je relatie met de andere ouder is. De kans is groot dat wanneer je met je narcistische moeder breekt dat je de anderen ook definitief kwijt raakt. Je moeder heeft zoveel invloed op de anderen dat ze zullen gaan geloven dat jij niet deugd, dat het allemaal aan jou ligt. Je laat je moeder toch niet in de steek? Het is wel je moeder, zal ook je omgeving zeggen. Het arme mens, ze bedoeld het altijd zo goed… Veel kinderen van narcisten breken daarom tijdelijk, ze zeggen bijvoorbeeld dat ze ruimte nodig hebben, een half jaar, een jaar… Maar het is eigenlijk onmogelijk te zeggen dat het aan je moeder ligt, dan krijg je geheid een hele bak ellende over je heen, hoe dan ook jij ziet het totaal verkeerd, je bent een stumper die het niet meer op de rij heeft. En dat zal je moeder overtuigend naar haar hele omgeving duidelijk maken, onder het motto dat je nou eenmaal wat labiel bent of altijd al een moeilijk kind was. Wanneer je broers en zussen het huis uit zijn en volwassen, kan je voorzichtig polsen hoe ze er over denken wanneer jij zou besluiten definitief te breken met je moeder. Ze zullen het vreselijk vinden, moeder zal hen uit gaan horen waarom jij het deed, ze zal op ze in gaan praten, ze zal hen dwingen een kant te kiezen. En als ze het niet kan winnen, zal ze dreigen jou of je broers en zussen die jouw kant kiezen, te onterven. Ze zal echt alles aan grijpen om maar niet af te gaan voor de buitenwereld, ze gaat nog liever dood dan dat anderen te horen krijgen dat haar zoon of dochter met haar gebroken heeft. Bedenk dus dat haar ego altijd voor gaat op de familieband, ze zal meedogenloos hard zijn als je haar officieel laat vallen. Er zal geen enkel begrip zijn voor jouw situatie, hoe zo zij een narcist? Ze zal het omdraaien en iedereen laten geloven dat jij de narcist bent. Jij bent immers degene die haar in de steek laat!


De andere ouder.

Stel nog eens, je moeder is de narcist, je vader is dan in principe altijd de underdog. Wanneer je ouders al heel lang bij elkaar zijn is er een patroon ontstaan dat niet zomaar meer te veranderen valt. Een narcist trouwt meestal met een gevoelig persoon, alhoewel veel mannen die gevoeligheid vaak niet laten zien. De kans is groot dat je vader niet veel aanwezig is geweest in je leven, hij was zo veel mogelijk weg of had een hobby die wel heel veel tijd in beslag nam. De andere ouder vlucht vaak en als dat niet lukt vlucht hij in zijn hoofd. Om te overleven schermt de andere ouder zich zelf af. Ook hij is aan zichzelf gaan twijfelen, leeft naast- maar niet echt met- zijn partner. Wanneer je vader bijvoorbeeld met zijn kinderen een band probeert op te bouwen is de kans groot dat moeder jaloers wordt. Zij wil de aandacht, ze zal alles doen om te zorgen dat er een afstand blijft. Soms zeggen kinderen, ik weet dat mijn vader om mij geeft, hij heeft het dan wel nooit gezegd maar als ik hem aan kijk weet ik het zeker. Maar ook al geef je nog zoveel om je vader, je narcistische moeder heeft hem in zijn macht. Als jij breekt met haar ben je meteen ook je vader kwijt. Hij zal het niet wagen nog contact met je op te nemen. Daar staat de doodstraf op. Ze zal hem dusdanig bedreigd hebben, vergis je niet hoe vaak het voorkomt dat narcisten met zelfmoord dreigen, dat je vader het opgeeft en dus jou opgeeft. Hoe pijnlijk en verdrietig ook, maar het komt vaker voor dan je denkt!


Geld.

Geld is ongeveer het belangrijkste voor de narcist wat er bestaat, het is n.l. een machtsmiddel. Met zijn grootheidswaanzin zal de narcist altijd wilde plannen hebben om zoveel mogelijk geld te vergaren. Vaak lukt hem dat ook nog. Hij is echter daarin ook meedogenloos, als het niet gaat om het krijgen van een beter betaalde baan over de rug van een collega, dan moet je helemaal oppassen als het bijvoorbeeld over een erfenis gaat. Hij weet op voorhand familieleden zo te manipuleren dat er ruzie tussen de partijen ontstaat. Hij heeft de vermoorde onschuld kunnen spelen en niemand gelooft dat hij degene is die de ruzie heeft veroorzaakt. Vergis je niet hoe doortrapt en achterbaks en geraffineerd de narcist te werk gaat om zijn doel te bereiken. Uiteindelijk heeft hij het spelletje, verdeel en heers, zodanig weten te spelen dat de familie daadwerkelijk in twee of drie kampen is verdeeld. Ze gunnen elkaar het licht in de ogen niet, immers er zijn leugens over hen verspreid die absoluut niet kloppen, maar niemand heeft in de gaten waar de bron zit, de narcist blijft veilig buiten schot. Uiteindelijk zullen er veel rechtszaken aan te pas moeten komen om alsnog een eerlijke verdeling te krijgen. Ook wanneer je partner dus een narcist was kan je iets dergelijks verwachten, bij echtscheidingen gebeurt het zelfde. Hij weet je hele omgeving te overtuigen dat jij slecht bent en achter zijn geld aan zit. Je vrienden kiezen zijn kant en jij krijgt vele rechtszaken om je oren omdat je volgens hem een geldwolf bent wanneer je je rechtmatige deel opeist.