Op zich zelf gericht.

De narcist kan dus zowel een man als een vrouw zijn. Omdat het niet fijn leest om steeds hij/zij te vermelden, wordt de narcist voor het gemak een “hij” genoemd wanneer we hij of zij bedoelen. Het eerste wat meestal opvalt is dat de narcist op zich zelf gericht is in alles. Hij is er erg op gespitst dat zijn eigen behoeften worden vervuld. Daarin kan hij zelfs eisen stellen, hij is dan zo arrogant omdat hij zich boven iedereen en alles verheven voelt. Hij verwacht eigenlijk altijd dat jij doet wat hij wil, en vind het heel gewoon dat hij altijd zijn zin krijgt. Hoe dit gedrag is ontstaan lees je hieronder.


Grootheidswaanzin.

De narcist heeft geen realistisch zelfbeeld, hij heeft een soort zelf gefantaseerd kinderlijk idealistisch beeld van zichzelf. Dit is eigenlijk een soort wishful thinking, hij gelooft daadwerkelijk dat hij in alles boven andere mensen uitstijgt. Hij is als het ware verliefd op zichzelf, en is er van overtuigd geraakt dat daarom anderen als het ware dankbaar moeten zijn om met hem om te gaan, hij verwacht niet anders dat anderen hem zullen aanbidden. De narcist plaatst zich zelf op een voetstuk en verwacht dat anderen dat ook zullen doen. Hij is immers GEWELDIG! Voor de narcist is dit idee zonder meer waar, hij gaat er dan ook van uit dat anderen ook in 1 oogopslag zien dat hij ver boven anderen uitstijgt, in alle opzichten. Je kunt dit ook wel grootheidswaanzin noemen.


Ego.

Elk mens wordt egoloos geboren (ziel) en het ego ontstaat langzaam vanaf ongeveer 3 jaar. Het ego is een nepidentificatie. We spreken van het egodenken, wanneer onze opvoeders bijvoorbeeld zeggen “wat ben jij toch een lastig kind” dan is dat een stempel die we opgeplakt krijgen. Als we vaak genoeg te horen krijgen dat we een lastig kind zijn, dan gaan we dat geloven. De kans is dat we ons er naar gaan gedragen. Omgekeerd is het natuurlijk ook zo dat we misschien heel veel complimenten krijgen, dat zijn ook stempels die we krijgen en zo vormt het ego zich. Je identificeert jezelf met wat de omgeving over jou zegt. Uiteindelijk meten we allemaal onze eigenwaarde af aan wat de buitenwereld over ons zegt.


Waar gaat het mis?

Wanneer een kind geboren wordt en geen liefde voelt van de moeder mist er iets essentieels. Een baby of klein kind voelt haarfijn aan of er een oprechte liefdesband is of niet. Wanneer dit niet het geval is is dit voor een baby een levensbedreigende situatie. Je weet nl. nooit wanneer je moeder beslist niet meer voor je te willen zorgen, de zorg is dan niet meer gebaseerd op een normale gezonde emotionele hechting. Daarom noemen ze het ook wel een hechtingsstoornis. Gelukkig is niet elk kind met een hechtingsstoornis meteen een narcist.


Het kleine kind in de narcist.

Als baby/klein kind leeft de narcist in een zeer onstabiele situatie, instinctief weet je als mens dat onvoorwaardelijke liefde essentieel is om een basis te hebben om te kunnen overleven. Wanneer die liefde er niet is voor het kind dan wordt hij gedwongen zelf een oplossing te vinden om te overleven. Dit ontstaat in de periode dat het ego zich begint te vormen. Omdat het kind instinctief weet dat de oordelen van de ouders over hem niet gebaseerd zijn op onvoorwaardelijke liefde, gaat hij bij zichzelf te rade. Hij gaat zich zelf een “identiteit” geven (ego vormen)op basis van wat hij denkt te weten over zichzelf. Echter dit is vanuit het kind van ongeveer 2 tot maximaal 5 jaar. Hij schetst zichzelf een beeld aan de hand van zijn eigen kinderlijke fantasie.

We herkennen allemaal wel dat we als kind graag een voorbeeld hadden van een “held” in ons leven. Als meisje wilden we allemaal graag Pipi Langkous zijn en als jongen Zorro. De narcist is gaan geloven dat hij echt een held is. Hij gaat zich er naar gedragen. De narcist heeft dus zichzelf een identiteit verschaft waaraan hij zich zelf de rest van zijn leven koppig vastklampt. De narcist gelooft daadwerkelijk dat hij dus sterker is, meer rechten heeft dan een ander, vooral slimmer is, sneller is enz. Het komt er op neer dat de narcist zichzelf wat wijs heeft gemaakt. De narcist gelooft zijn eigen gedachten, die dus totaal niet realistisch zijn. Het is een vorm van een overlevingsmechanisme. Wanneer je je zelf er van overtuigd dat je slimmer bent dan anderen is het in je voordeel die slimheid te gebruiken als wapen, denkt de narcist, zo zal hij zijn eigen gefantaseerde zelfbeeld van de held, in stand houden. Dat zelfbeeld is dus een eigen bedacht masker. De narcist beseft zich dit echter niet. Het is een zeer instabiel zelfbeeld. Emotioneel blijft de narcist zijn hele leven een kind van 2 tot maximaal 5 jaar, compleet met alles wat daar bij hoort. Kinderen zijn op die leeftijd in een fase dat ze in de supermarkt met de vuistjes op de grond slaan als ze hun zin niet krijgen. Ook zijn ze nog niet in staat te delen, ze zien alleen dat de ander iets heeft wat zij willen hebben en dus pakken ze het zonder meer af. Ze hebben jaloerse gevoelens wanneer een ander meer lijkt te krijgen dan zij en ze zijn op alle vlakken nog heel egostisch, koppig en op zich zelf gericht. Ben je 2 dan zeg je nee, de peuterpubertijd valt ook onder deze fase van 0 tot 5 jaar. Er is dus nog geen sprake van empathie voor de ander. Een narcist is daar door dan ook absoluut niet empatisch.

Extreme jaloezie.

De narcist is geneigd erg negatief te denken. Dit is van kleins af aan al een probleem, hij houdt complete zelfgesprekken in zijn hoofd en deelt deze absoluut niet met anderen. Op die manier kan hij niet in de realiteit komen, hij maakt zich zelf wijs dat hij altijd “te kort” komt. Hij is er van overtuigd dat anderen beter behandeld worden, meer aandacht krijgen, het leven van anderen veel gemakkelijker is, ze meer geluk hebben, sneller hun zin krijgen en ga zo maar door. Zo kan een kind of een volwassene zich zelf aanpraten dat hij altijd degene is die benadeeld wordt of pech heeft. Dit zijn slechts “aannames” in zijn hoofd, die niet getoetst zijn aan de werkelijkheid, de realiteit. De narcist zoekt alle antwoorden in zijn hoofd, en houdt al die negatieve gedachten voor zichzelf. Hij heeft de neiging om niets van zijn negatieve gedachten te delen, hij denkt dat hij “slim” is door deze gedachten voor zich zelf te houden. Door dit gedrag en deze negatieve gedachten maakt de narcist zich zelf gek van jaloezie. Toch beweerd hij vaak bij hoog en bij laag niet jaloers te zijn, hij houdt liever zijn masker op om vooral iets te “lijken” in de buitenwereld. Echter de narcist kan anderen zeer ernstig beschadigen door zijn innerlijke diepe gevoelens van jaloezie en haat. Hij is er van overtuigd dat hij het recht heeft een ander iets aan te doen, alleen al omdat het voor hem zo lijkt dat de ander altijd geluk heeft en hij niet.

Niets is logisch.

Wanneer we als normaal functionerende mensen kijken naar mensen met een narcistische persoonlijkheid stoornis, dan moeten we ons realiseren dat er niets “logisch” is aan het gedrag van een narcist. Ieder mens interpreteert gedrag van een ander aan de hand van wat voor volwassenen logisch zou zijn. Maar juist omdat er in de narcist een klein kind schuilt dat enorm jaloers is, gebeuren er onverwachte dingen die je normaal niet zou kunnen verklaren. En al helemaal niet omdat de narcist niet verteld wat er in hem om gaat. Voorbeeld: de narcist is een vader, hij is openlijk trots op zijn schaatstalent. Hij heeft altijd veel gewonnen, maar nog niet die ene grote prijs. Jij, als zijn zoon, hebt van hem leren schaatsen en ondanks alle kritiek en vernederingen van je vader over hoe jij schaatst, ben je uiteindelijk echt goed geworden. Je bent inmiddels 30 jaar en doet mee aan een hele grote wedstrijd. Tot je blijdschap win jij die ene eerste grote prijs die je vader nog nooit gewonnen heeft. Je komt thuis met het idee dat hij nu eindelijk wel eens trots op je zal zijn. Zijn reactie is echter niet logisch maar totaal het tegenovergestelde. Hij lacht je uit en zegt dat de jury wel steke blind moet zijn omdat ze blijkbaar niet gezien hebben dat jij helemaal niet kunt schaatsen! En dan krijg je tot in detail te horen wat je nog steeds allemaal fout doet. En natuurlijk is hij woedend omdat de jury zo’n vergissing heeft gemaakt! Er is dus niets logisch aan de reactie van je vader die z’n hele leven z’n best heeft gedaan jou goed te leren schaatsen… Het is om gek van te worden en al helemaal wanneer jij je dit persoonlijk aan trekt. Maar realiseer je dat het niets met jou te maken heeft, maar wel met zijn onbewuste minderwaardigheidscomplex, vader voelt zich zelf falen, jij hebt iets bereikt wat hem niet is gelukt. Hij haat zich zelf onbewust en stort die haat uit over jou!


Minderwaardigheidscomplex.

De narcist is zich totaal niet van bewust van zijn onderliggende minderwaardigheidscomplex. De narcist heeft dus innerlijk wel veel onrustige en verwarrende gevoelens maar kan ze niet plaatsen. Wat hij zich het hele leven niet zal beseffen is dat hij zichzelf bestaansrecht gaf (ego een identificatie) omdat hij/zij als kind geen onvoorwaardelijke liefde kreeg en dus gevoelsmatig geen bestaansrecht als mens. Maar nogmaals dit minderwaardigheidscomplex is een onbewust gegeven. Wel voelt de narcist instinctief dat hij iets te kort komt, dat er iets niet klopt in zijn leven, maar het is slechts een gevoel dat hij niet kan verklaren. Het geeft een instabiel gevoel, dit gevoel beangstigd hem dusdanig dat hij, alles wat met gevoel te maken heeft, rigoureus heeft afgekeurd. Hij walgt van zijn eigen verwarrende gevoelens, en zo ontstaat er zelfhaat bij de narcist. Hij beseft zich niet dat het gevoelsdeel in zijn hersenen al voor zijn 5e jaar zich niet verder heeft kunnen ontwikkelen. De narcist is eenvoudig weg niet in staat zijn verwarrende gevoelens te begrijpen. Maar zo gauw als hij ook maar het minste gevoel heeft te kunnen falen of dat hij ook maar enigszins vermoed dat je hem beledigd (zelfs al is dat echt niet aan de orde) dan dreigt hij in contact te komen met zijn minderwaardigheidscomplex, en dat is voor de narcist zo ongeveer hetzelfde als doodgaan. Hij zal er alles aan doen om niet in contact te komen met die gevoelens van minderwaardigheid. Al moet hij de ander verbaal tot onder de grond vernederen, dan doet hij dat, omdat hij nog altijd denkt dat hij over de rug van een ander iets kan lijken. Zijn opgeblazen ego is voor hem zijn reddende engel, dus waag het niet er door heen te prikken, de hel breekt los!


Zich leeg voelen en verslavingen.

De narcist wordt soms gek van de eigen innerlijke onrust, het is alsof een stemmetje schreeuwt “ik snap niet waarom ik mij zo voel”! Er is een innerlijke leegte die vraagt om opgevuld te worden maar hij heeft geen idee hoe. Hij beseft niet dat hij eigenlijk de gezonde koppeling met zijn gevoelskant mist. En omdat de narcist altijd iets mist voelt hij zich leeg. Veel narcisten zijn daarom ergens aan verslaafd. behalve drank, sex, gok en medicijnverslavingen bestaat er ook een liefde- en aandachtsverslaving. Dit is een echte verslaving die naast andere verslavingen veel voorkomt bij de narcist. Narcisten weten daarom linksom of rechtsom de aandacht te krijgen, al moeten ze dwingen ten kostte van anderen. Door de verslaving zijn ze onbestuurbaar, ze gaan altijd over jouw grenzen om te krijgen wat ze denken nodig te hebben, of waar ze denken recht op te hebben. Ze houden daarbij geen rekening met normale normen en waarden, ze treden alle regels met voeten. Om maar even het goede gevoel te krijgen van de kick van de verslaving, houden ze echt geen rekening met de ander. Alles moet wijken, en alle leugens worden uit de kast gehaald om maar aan hun gerief te komen. De verslaafde narcist is totaal gewentenloos.


Gespleten persoonlijkheid.

De narcist heeft zichzelf dus een imago aangemeten door zijn gedachten over de held te gaan geloven. Omdat zijn gedachten vanuit het kleine kind gericht zijn, heeft hij een eigen fantasie-werkelijkheid ontworpen. De narcist vind zichzelf dan ook heel slim en kan daar echt van genieten. In zijn hoofd heeft hij het allemaal bedacht (egodenken), het gevoel is volledig afgekeurd en zorgvuldig opgeborgen. Wanneer wij op een normale gezonde manier bij ons gevoel kunnen en daarnaast ons gezonde verstand gebruiken, voelen wij ons compleet en in balans. De narcist echter kan niet bij zijn gevoel en leeft totaal in zijn hoofd. Zijn gedachten zijn voor hem de enige waarheid waar hij op kan vertrouwen, ook al zijn die gedachten behoorlijk verwrongen. Hij is zo totaal op dat ene deel van zichzelf gaan vertrouwen dat alles wat hij denkt de enige waarheid is. Zijn gevoel kriebelt nog wel onbewust en drukt hij steeds weg, hij denkt dat hij doodgaat als hij zijn gevoel toestaat. Door de onbewuste afwijzing van zijn gevoelsdeel zal de narcist zich nooit een compleet mens voelen, er mist altijd iets. Doordat hij een deel van zichzelf heeft afgewezen kampt hij onbewust met een laag zelfbeeld.


Woede.

Wanneer de narcist iets negatiefs te horen krijgt over zichzelf, kan hij buiten proportie ontploffen. Hij spuugt als een volkaan zijn haat en woede uit over degene die hem lijkt te beledigen. Hij kan dus totaal niet tegen kritiek, zelfs al zouden wij het als opbouwende kritiek zien dan krijgt de narcist een waas voor ogen en kan echt in blinde woede ontsteken. Deze woede komt dus voort uit zijn onbewuste lage zelfbeeld en de narcist is zich er niet van bewust dat het is alsof er een spiegel wordt voorgehouden. Hij haat het dat hij zo woedend wordt en veracht zich zelf om zijn ongecontroleerde woedende gevoelens. Echter deze woede is dus zelfhaat die hij over degene die hem zojuist veroordeelde uit spuugt. Dus waag je het iets over hem te zeggen dat maar naar iets negatiefs ruikt….dan zal je de rest van je leven het bezuren. Wanneer je een narcist beledigd, zelf als is het niet zo bedoeld, kan je op zijn wraak rekenen.


Wraak.

Hij heeft zichzelf het recht toegeigend wraak te nemen op personen die hem ” in de weg zitten”, zelf al heb je hem niet beledigd, maar je hebt hem bijvoorbeeld niet zijn zin gegeven. Of je hebt bijvoorbeeld een voorstel in een groep gedaan waar hij het niet mee eens is. Hij ziet dus alles als een persoonlijke belediging, je hebt zijn heldenstatus onderuit gehaald en daarmee gaf je aan geen respect genoeg voor hem te hebben. Wanneer de narcist ervaart dat hij niet genoeg respect krijgt komt het onbewuste angstige kindsdeel naar boven dat voelt dat hij geen werkelijk bestaansrecht heeft. Het voelt voor hem als doodgaan. En dus zoekt de narcist opnieuw de oplossing in zijn hoofd, hij denkt hard en diep na en verliest zichzelf in zijn grenzeloze en empathieloze gedachtenstroom. Hij geniet van dit proces want hij voelt zichzelf opnieuw heel slim en bedenkt vliegensvlug hoe hij jou te grazen kan nemen. Meestal verzint hij terplekke allerlei leugens over jou om jou in een kwaad dachtlicht te stellen en dus zo wraak te nemen.


Liegen.

Het probleem is dat hij zo gewiekst kan liegen dat iedereen er in trapt. Hij begint bijvoorbeeld te zeggen hoe hij altijd tegen je opkijkt, maar dit keer heb je toch wel iets heel fout gedaan. Het is dan een dubbele boodschap wat de anderen ook horen. Ze concluderen dat hij het toch zo goed bedoeld, hij lijkt dus heel empatisch, maar waar het om gaat is dat hij jou uiteindelijk devalueert, en daar bij zijn voor hem alle middelen toegestaan. Liegen is wel het grootste wapen dat hij heeft. Hij is in zijn nopjes als hij voor de zoveelste keer bedenkt hoe slim hij is, want hij weet meesterlijk goed te doen alsof hij een heel meevoelend mens is, met bovendien een groot verantwoordelijkheidsgevoel, hij presenteert zich als beheerst en verstandig, iemand met visie…De waarheid is dat hij de eigen bedachte leugens in zijn hoofd, ook werkelijk zelf gelooft. Hij gelooft dat hij het recht heeft de waarheid te verdraaien ten gunste van hemzelf. Juist omdat hij zichzelf gelooft, geloven anderen hem ook, hij komt heel betrouwbaar en zelfverzekerd over. Zelfs een leugendectector kan hij daardoor verslaan.


Manipuleren.

De narcist is de meesterlijk goed om te manipuleren en elke situatie naar zijn hand te zetten. Hij is een meester acteur en weet precies te doen alsof hij medelijden of empathie heeft met de ander. Dit is niet echt, het is slechts copieergedrag. Hij heeft dit zichzelf al heel vroeg aangeleerd en hij gebruikt dit gedrag wanneer hem dit uitkomt. Trap er dus nooit in, hij voelt echt niets voor jou, ook al gedraagt hij zich regelmatig als de meest empatische mens op aarde. Het is allemaal nep, het komt allemaal uit zijn ego-denken, hij ontwerpt alles uitsluitend vanuit zijn hoofd, hij is afgescheiden van zijn empatische gevoel. Het ego-denken zorgt nl. voor afgescheidenheid. Het wil altijd onderscheid maken, ik ben beter dan jij, jij bent dommer dan ik. Wanneer je compleet vanuit het egodenken leeft en dat doet de narcist, dan is er altijd een verschil tussen jou en de andere persoon, hij is niet in staat om zich gelijk aan een ander te voelen. Sterker nog, dat zou als levensbedreigend worden ervaren. Hij staat boven jou of….de wereld is te klein.


De volwassen narcist.

Toch merk je op het 1e oog niets aan een narcist als je hem tegen komt, het zijn bijzonder vriendelijke mensen die niet anders lijken te zijn dan jij of ik. En als je hem tegen komt en je gaat een relatie met hem aan dan kan hij zich erg lang voor doen als de ideale schoonzoon, iemand die enorm veel rekening houdt met jouw gevoelens. Hij is bovendien enorm charmant en gul, hij draagt je op handen. Wanneer hij je 1 keer in zijn macht heeft, je woont samen of je bent inmiddels getrouwd, dan kan hij als een blad aan de boom omkeren. Hij is ineens dat veeleisende kind zoals hierboven beschreven. Maar het ergste is nog dat niemand in jouw omgeving jou zal geloven. Want bij anderen gedraagt hij zich altijd nog als die liefhebbende en zorgzame echtgenoot. Dus als je over hem klaagt dan zullen je beste vrienden je aankijken of je gek geworden bent.


Normale intelligentie.

In het dagelijks leven zal de narcist een normaal tot hoger IQ hebben. Je komt ze dus in allerlei normale situaties tegen, op school en op je werk. Wel vaak zijn het mensen met leidinggevende functies omdat ze nu eenmaal niet goed mensen boven zich kunnen verdragen. En ook omdat hij een enorme overtuigingskracht en charme heeft waarmee hij mensen voor zich weet te winnen. Wat niet opvalt is hoe hij ook mensen weet te bedreigen die hem niet gunstig gezind zijn. Hij weet meestal carriere te maken over de rug van een ander. Wanneer hij merkt dat jij die zelfde baan ambieert die hij ook wil, dan weet hij op slinkse wijze er voor te zorgen dat jij in diskrediet wordt gebracht. Dat doet hij heel slim, hij gebruikt anderen daarvoor. Hij weet hoe hij mensen kan bespelen, en mensen voelen vaak heel goed aan hoe groot de invloed van de narcist is als het er op aan komt. Hij is dusdanig gevaarlijk dat mensen maar liever doen wat hij zegt om dat hij anders een charme-offensief op tegenstanders los laat, waardoor jij de normale, als de mindere kandidaat wordt gezien. Hij kan dit heel lang volhouden omdat hij het “vuile werk” door een ander op laat knappen. Soms hoeft hij alleen via een roddelgraag mens een roddel over jou in de wereld te helpen. Al is het totaal gelogen, iedereen zal denken dat er een kern van waarheid in zit. Niet alleen mannen gebruiken deze slechte vorm van slimheid, maar uiteraard is dit ook iets dat vrouwelijke narcisten veelvuldig gebruiken om hun doel te bereiken zonder zelf in diskrediet gebracht te worden. Dit normale tot hogere IQ zegt dus niets over zijn EQ. Het kan dus wel degelijk iemand met universitaire opleiding zijn, omdat hij daarnaast zichzelf heeft aangeleerd hoe hij zich kan voordoen als een totaal normaal sociaal functionerend mens. Het is gewoon aangeleerd en gekopieerd gedrag van anderen.


Projecteren.

Wanneer de narcist gevoelens heeft van onlust projecteert hij deze op anderen. Stel, hij is vanmorgen vergeten de vuilnisbak buiten te zetten, en is boos op zichzelf dat hij zo dom was om dit te vergeten. Hij loopt rond met onbewuste gevoelens van zelfhaat. Alleen al jouw aanwezigheid kan hem in woede doen ontsteken. Hij begint bijvoorbeeld te roepen hoe achterlijk en dom je bent dat je bent vergeten de vuilnisbak buiten te zetten. Hij projecteert zijn zelfhaat op jou, hij is eigenlijk woedend op zichzelf omdat hij een fout maakte. Hij is zich daar niet van bewust, hij beschuldigd jou van zijn eigen falen, hij draait het ook nog om. Hij roept dat je achterlijk en dom bent, dat is de eigenlijke projectie. Je kan in deze de regel “wat je zegt ben je zelf” hierop toe passen.


Omdraaien.

Hij beschuldigd jou er dus van wat hij fout deed. Hij had de vuilnisbak buiten moeten zetten, maar is dat vergeten. Wanneer jij nu boos wordt omdat hij ineens beweerd dat jij de vuilnisbak buiten had moeten zetten, dan wordt dit een machtsstrijd die je niet gaat winnen. Sterker nog, hij zal je aankijken of jij gek bent, hij weet het zeker, jij zou dat doen. Hij verzint ter plekke er van alles bij waarom jij je zou vergissen en hij niet. Hij is daarbij zo overtuigend dat het niet anders kan of je gaat aan jezelf twijfelen. Hij kan je zo vaak aan het twijfelen brengen, doordat hij dingen zo in je gezicht om draait, dat je echt gaat denken of er iets mis met je geheugen is. Als het hem uitkomt gaat hij je zelfs medelijdend “labiel” noemen, je eigenwaarde neemt steeds verder af en je wordt steeds afhankelijker van de narcist die het allemaal zo goed weet en nooit fouten maakt.


Narcistische voeding.

De narcist leeft van macht en onmacht. Het is winnen of verliezen, voor hem zit er niets tussen in. Wanneer je bijvoorbeeld verbaal een machtsstrijd met iemand hebt voelt degene die de strijd ” gewonnen” heeft zich sterker, beter. Wanneer je verliest voel je je soms uitgeput. De narcist leeft van de kick de verbale machtsstrijd te winnen. Wanneer hij verbaal de strijd aan gaat met jou zal hij altijd winnen. Dit omdat hij dus meesterlijk kan liegen, hij weet de waarheid zodanig te verdraaien of zijn woorden zo te kiezen dat het altijd lijkt dat hij gelijk heeft. Hij is zo dwingend en manipulerend dat je hem uiteindelijk dan maar gelijk geeft, ook al weet je inwendig dat dit niet klopt. Zo blijf jij altijd met een leeg en onvoldaan gevoel achter, doordat hij gewonnen heeft voelt hij zich beter. Hij heeft uiteindelijk jouw energie gestolen door met jou de strijd aan te gaan. Dit noemen we narcistische voeding. De narcist is elke dag op zoek naar een conflict met jou, hij is altijd bezig jou te frustreren. Hij leeft van jouw frustratie, hij voedt zo zijn innerlijke machtsgevoel. Het voordeel voor hem is dan ook dat jouw zelfbeeld er niet beter op wordt. Hij voelt zich daardoor steeds machtiger.


Verlatingsangst.

Diep van binnen is de narcist nog steeds een doodsbang kind dat geen liefde kreeg. Daarom is hij onbewust doodsbang om in de steek gelaten te worden, wanneer jij bij hem weg zou gaan is dat meteen ook weer een ernstige belediging voor zijn – met zoveel moeite opgebouwde zelfbeeld. Hij probeert dus door jou dagelijks te devalueren, je te vernederen, jouw eigenwaarde zo ver naar beneden te krijgen dat je gaat denken niet zonder hem te kunnen. Je gaat zo aan je zelf twijfelen dat je echt afhankelijk van hem wordt. Je durft niet eens meer te denken aan zelfstandigheid, je hebt immers geleerd dat jij niets kunt, dat jij alles fout doet, dat jij gek bent. Zijn manier van doen is niets anders dan psychische mishandeling, ten gunste van hemzelf. Jij bent zo in verwarring gebracht door al zijn leugens, gemanipuleer en afgewisseld met zijn periodes van zogenaamde empathie, dat je niet meer weet wat nog echt waar is en wat niet. Je weet op een gegeven moment niet meer wie er nu gek is.


Heeft de narcist een ziel?

De narcist heeft een ziel, net als ieder mens. Elke mens wordt egoloos geboren. De ziel is ook wel het gevoel, daarmee voelt de baby feilloos aan of zijn ouders van hem houden. Zoals al eerder geschreven heeft de baby al aangevoeld dat er niet onvoorwaardelijk van hem wordt gehouden en het kind heeft zich levensbedreigend onveilig gevoeld. In de fase van het begin van het ontstaan van het ego heeft het kind zijn denken als overlevingsmechanisme ingezet. Hij heeft zichzelf wijsgemaakt dat hij veilig is als hij keurig op volgt wat zijn gedachten hem adviseren. Dat wil zeggen dat hij zich zo totaal met het egodenken heeft geidentificeerd dat hij zijn ego is geworden. Je kan het zo zien, je ziel is dat prachtige licht dat door je heen schijnt en wat je uitstraalt. Mensen zeggen niet voor niks dat je straalt of dat je lichtjes in je ogen hebt. Het is het deel dat voort bestaat als je overleden bent. Stel je hebt dus een innerlijke zon, je ziel, ook wel je gevoel dus. Wanneer de narcist zijn gevoel afsluit, omdat er niet van hem gehouden werd en hij zich er van overtuigd heeft dat gevoel alleen maar slecht is, ontstaat er een soort van eclips. Zijn schaduw deel, verduistert de zon, zijn ziel. Daarom spreken we soms ook wel van een muur waar de narcist zijn gevoel achter heeft verstopt. Voor elke narcist zal de mate waarin zijn ziel achter zijn schaduw leeft, verschillend zijn. Bij een totale zielsverduistering kan je spreken van een psychopaat, kwaadaardig narcisme ligt heel dicht bij de psychopaat.


Gaslighting.

Gaslighting is een methode die de narcist toepast om je totaal uit balans te trekken. Je zal gaan twijfelen aan je eigen waarneming, aan je eigen geheugen, dusdanig dat je gaat denken dat je gek bent. Hij doet dit weer heel gewiekst. Een voorbeeld: je legt je huissleutels altijd in de keukenla. Op een dag liggen ze op tafel terwijl je zeker weet dat je ze in de la gelegd hebt. De narcist lacht je uit en vind je een enorme sukkel dat je dat zelf niet meer weet dat je ze op tafel hebt gelegd. Hoe dom kun je zijn, hij heeft zelf gezien dat je ze daar neer hebt gelegd. Als dat 1 keer gebeurd is dat nog wel voor te stellen. Maar wanneer de narcist voortdurend achter jou rug om dingen verplaatst, of dingen zelfs kapot maakt en jou daar de schuld van geeft, zelfs al heb jezelf nog zo goed opgelet wat je deed, dan denk je dat je gek wordt. Wij gaan immers van ons zelf uit, je verwacht absoluut niet van de volwassene waar je mee samen woont dat hij probeert je gek te maken. Zelfs als kind van een narcist komt dit voor, de narcistische ouder heeft het kind beloofd dat ze vanmiddag naar de speeltuin gaan. Als het zover is en het kind staat met zijn jas klaar, dan zegt de narcist ” hoe kom je erbij”? Dat heb ik nooit beloofd, zoiets zou ik nooit doen. En het gaat nog verder, het kind dat altijd wordt gebruikt door de narcistische ouder om zichzelf op af te reageren, krijgt overal de schuld van. Het vreemde is dat er ook altijd wel iets kwijt of kapot is. Het is werkelijk zo dat de narcistische ouder regelmatig zelf dingen kwijt of kapot maakt om het bewuste kind te kunnen vernederen, om te kleineren, om zijn woede op te koelen. Het kind wordt psychisch mishandeld, het zal grote moeite hebben om niet aan zijn eigen waarnemingsvermogen te gaan twijfelen. Het ergste is nog dat zelfs de andere ouder en de andere kinderen daadwerkelijk geloven dat dit kind, dat altijd het doelwit van de narcist is, echt een lastig kind is, dat dingen kwijt of kapot maakt. Vaak wordt zo’n kind in lengte van jaren door z’n familie gepest en uitgelachen omdat hij toch altijd zo’n dom en lastig kind was…